Ultima Ora

07:19 Centrală pe cărbune, de 3,5 miliarde dolari, construită în Dubai cu finanțare chineză și tehnologie americană

O nouă „minune” este construită în prezent în deşertul din sudul Dubaiului, însă nu este vorba de un zgârie nord futurist ci de una din cele mai vechi surse de energie din lume, o termocentrală pe cărbune care şi-a găsit loc în peninsula cu bogate resurse de petrol, transmite AP, citată de Agerpres.

Construcţia acestei termocentrale, cu un preţ de 3,4 miliarde dolari, în Dubai ridică semne de întrebare, având în vedere că în Emiratele Arabe Unite îşi are sediul Agenţia Internaţională a Energiei Regenerabile. În paralel, Dubai construieşte prima centrală nucleară din peninsulă şi, de asemenea, îşi promovează centrala sa fotovoltaică. De asemenea, Dubai şi-a propus ca, în 2050, să aibă cea mai mică amprentă de carbon din lume, un obiectiv care ar fi afectat de arderea de cărbune.

Însă, construcţia acestei termocentrale vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la utilizarea de gaze naturale importate de peste hotare, îngrijorări scoase în evidenţă de disputa cu producătorul de gaze Qatar, care este boicotat de patru state arabe, inclusiv Emiratele Arabe Unite, din care face parte şi Dubai.

„Dubaiul şi-a spus că este mult prea expus pe importurile de gaze naturale, iar acestea ar putea fi întrerupte de tot felul de lucruri, costurile sunt foarte mari şi trebuie să facem altceva pentru a ne diversifica aprovizionarea cu combustibili şi să reducem costurile. Au primit o ofertă foarte competitivă cu privire la o termocentrală pe cărbune şi astfel a fost luată decizia” a apreciat Robin Mills, directorul firmei de consultanţă Qamar Energy.

„Dacă ar fi să ia astăzi decizia, ar lua aceeaşi decizie? Probabil că nu. Însă odată ce s-au angajat şi au făcut progrese de-a lungul proiectului au fost nevoiţi să îl finalizeze”, a spus Mills.

Dubaiul are o companie de producere a energiei electrice încă din 1961, cu 10 ani înainte de a se alătura altor emirate pentru a forma Emiratele Arabe Unite. Între timp, Dubaiul a înregistrat o creştere rapidă, au apărut zgârie nori şi mall-uri uriaşe care să îi atragă pe turişti, inclusiv unul care are propria sa pistă de ski. Toate aceste minuni, plus uzinele de desalinizare a apei necesară pentru a înverzi deşertul şi aparatele de aer condiţionat, au alimentat apetitul Dubaiului pentru electricitate. În 2012, Dubai a produs 36.297 GWh de electricitate iar, în 2019, cifra a urcat la 46.704 GWh, mai mult decât energia electrică produsă de o ţară precum Bulgaria.

Timp de mai mulţi ani aproape 100% din energia electrică produsă în Dubai a venit de la centralele care funcţionează pe bază de gaze naturale. Chiar dacă noul parc fotovoltaic Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park a furnizat anul trecut peste 3% din energia electrică, emiratul este în continuare puternic dependent de gazele naturale, care vin în principal din Qatar. În acest context intră în scenă termocentrala pe cărbune.

Centrala Hassyan este construită parţial de China, care o descrie drept „un important proiect de inginerie din cadrul iniţiativei O centură, Un drum”. China se aşteaptă ca viitoarea termocentrală, în construcţia căreia este implicat şi grupul american General Electric Co., să asigure 20% din cererea de electricitate a Dubaiului.

Hassyan Energy Company, o societate mixtă între Dubai Electricity & Water Authority și ACWA Power Harbin Holding Company, va deține și gestiona centrala electrică printr-un parteneriat de tip EPC cu Harbin Electric International, General Electric va furniza tehnologia sa ultra-supracritică (USC) și sistemele avansate de control al mediului.

Însă, construcţia acestei termocentrale are loc într-un moment în care temperaturile globale sunt în creştere, în special ca urmare a emisiilor de CO2 şi a altor gaze cu efect de seră în atmosferă. De departe, cea mai mare creştere a temperaturii este rezultatul activităţii umane, care include arderea de cărbune, petrol şi gaze naturale.

China susţine că termocentrala Hassyan va utiliza cele mai moderne echipamente pentru a limita emisiile, dar cu toate acestea, CO2 va fi eliberat în atmosferă. Utilizarea cărbunelui se reduce în Occident, din cauza îngrijorărilor privind efectele asupra mediului şi a protestelor publice. Însă, în Dubai, un emirat unde şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum are puterea absolută, proiectul termocentralei a fost rapid aprobat.

Comment here