Ultima Ora

07:16 Sistemul garanţie-returnare intră în vigoare din 30 noiembrie. Ce ambalaje vor putea fi predate

Ambalajele pentru sucuri şi bere ar putea fi primele marcate cu sigla SGR, pentru care comercianţii vor reţine o garanţie de 50 de bani, pe care o vor returna când recipientele sunt reciclate. O perioadă, până vor fi epuizate stocurile actuale de apă, răcoritoare, vin şi spirtoase, pe piaţă vom găsi ambalaje cu sigla SGR, dar şi fără sigla purtătoare de garanţie.

Apă, răcoritoare, bere, cidru, vin, spirtoase. Acestea sunt băuturile pentru care, din 30 noiembrie, magazinele vor reţine garanţia de 50 de bani. Când ambalajele- fie ele sticlă, PET sau doză- vor fi reciclate, clienţii îşi vor recupera cei 50 de bani. Recipientele sucurilor şi cele pentru bere ar putea fi primele care intră pe piaţă purtând marca SGR, pentru că şi data lor de valabilitate la raft e mai mică.

Termenul limită până la care actualele stocuri pot fi comercializate este 30 iunie 2024. Până atunci, pe piaţă vor circula, în paralel, recipiente cu sigla SGR, dar şi fără.

Din 30 noiembrie, la automatele de colectare vor putea fi predate sticlele, PET-urile şi dozele care au până în 3 litri şi marcă inscripţionată SGR. Pentru fiecare recipient în parte veţi primi 50 de bani, sub forma unui cupon care poate fi folosit în magazin. Însă, dacă doriţi să faceţi cumpărături în altă parte, atunci la casele de marcat puteţi cere returnarea contravalorii tichetului.

Comment here