Ultima Ora

07:16 Fost premier: PSD a cumpărat 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, în 2022

Fostul premier al României, Florin Cîțu, susţine că, în 2022, Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila au cumpărat 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.

„Nu premierul semna contractele și nici când e vorba de medicamente, niciun premier, nu doar eu. Nici când se cumpără tancuri nu premierul semnează, ci Ministerul Apărării. În acest caz a fost un contract cadru special, făcut de Comisia Europeană în numele statelor din UE. Acel contract cadru a fost discutat înainte de a fi semnat cu producătorii de vaccinuri în Consiliul European, unde România e reprezentată de Klaus Iohannis. Acolo s-a stabilit forma contractului și că României i se vor aloca doze pentru 19,3 milioane de persoane”, a spus Florin Cîțu, joi, la Digi24.

Fostul premier a adăugat că există și o informație nouă, și anume că Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila au făcut, pe 7 ianuarie 2022, o comandă de 40 de milioane de doze.

„Comanda e de la ministrul Sănătății. Rafila nu va face nimic fără Ciolacu și Ciolacu a fost de acord cu Rafila. Niciodată nu ar fi mers Rafila mai departe, să comande 40 de milioane de doze fără acordul lui Ciolacu. Jumătate din doze au fost comandate de PSD. Este comandă și avem dovada, jumătate din doze au fost comandate în 2022, când nu aveam nimic de-a face eu. Comanda este pentru 40 de milioane, dar au fost trimise în alte țări și au rămas o parte, 28 de milioane, de asta e o diferență. Rafila și Ciolacu sunt oameni responsabili și știau că avem nevoie de ele. Au și alocat resurse în buget pentru acest lucru, pentru că angajezi legal România când faci comanda”, a explicat fostul premier.

Întrebat cum a reușit România să cumpere 90 de milioane de doze, Cîțu a răspuns că toate țările au avut mai multe doze.

„40 de milioane au fost comandate de PSD. Toate țările au avut mai multe doze. 37 au fost comandate înaintea venirii mele, Voiculescu a comandat în jur de 20 și 40 au fost făcute de PSD. Puteau să fie folosite toate. Nu am toate datele acum, dar erau toate rezervate. Oamenii erau la coadă și își rezervaseră toate dozele. A fost o decizie în care Iohannis a scos masca, înainte de a ne atinge ținta de vaccinare. La două zile, după ce s-a hotărât ca masca să nu mai fie purtată în spațiul public, a scăzut dorința de vaccinare”, a conchis Florin Cîțu.

Comment here