Ultima Ora

07:15 Ungaria vrea să înceapă administrarea vaccinului chinezesc

Ungaria intenţionează să înceapă să le administreze cetăţenilor săi vaccinul anti-coronavirus Sinopharm produs în China, în cursul lunii februarie, a anunţat, vineri, guvernul de la Budapesta, relatează AFP.

În ianuarie, Budapesta a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a semnat contracte de livrare pentru vaccinul Sinopharm (cinci milioane de doze), dar şi pentru vaccinul Sputnik (două milioane de doze), dezvoltat în Rusia. Livrările din China sunt suficiente pentru 2,5 milioane de persoane, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

“Este suficient pentru 250.000 de persoane în februarie, martie şi aprilie, apoi, pentru restul, după luna aprilie”, a declarat Gulyas.

Orban declarase, anterior, că va alege pentru el însuşi vaccinul chinezesc şi a spus, vineri, că acesta este “pe drum”. Dar, a adăugat că autorităţile ungare vor trebui să facă teste suplimentare. Într-un interviu la radio, premierul a afirmat că experienţa cu vaccinurile rusesc şi chinezesc a Serbiei, ţară din afara UE şi vecină cu Ungaria, este “liniştitoare”. Primul lot de vaccinuri ruseşti ar putea fi administrat ungurilor “probabil săptămâna viitoare”, până atunci fiind aşteptată aprobarea finală de la autoritatea locală de sănătate publică, a detaliat Orban.

Oficialii ungari au criticat lentoarea aprobării şi achiziţionării de vaccinuri occidentale de către autorităţile europene.

Comment here