Ultima Ora

07:15 Marea Britanie începe, marţi, campania de vaccinare contra Covid

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a salutat, duminică, momentul “istoric” reprezentat de debutul, marţi, al campaniei de vaccinare contra Covid-19 în Marea Britanie, anunţă AFP.

Ţara cel mai grav afectată din Europa de pandemie, cu peste 61.000 de morţi, Marea Britanie este prima din lume care a autorizat folosirea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech şi va fi prima ţară occidentală care va începe campania de vaccinare. Ministrul Matt Hancock, care a numit recent prima zi de vaccinare drept “V-day” (Ziua Victoriei), a subliniat că “săptămâna care vine reprezintă un moment istoric”.

”Vor avea prioritate cei mai vulnerabili şi cei cu vârsta peste 80 de ani, personalul din casele pentru vârstnici şi cei din serviciul public de sănătate”, a declarat ministrul într-un comunicat.

Mai multe ”hub-uri” vor fi instalate în 50 de spitale din Anglia, apoi 1.000 de centre de vaccinare vor fi organizate, potrivit Ministerului Sănătăţii. Acest vaccin trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius, o provocare logistică, au subliniat autorităţile sanitare. Dozele trebuie transportate de o companie specializată, iar decongelarea lor durează mai multe ore. Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze de vaccin, cu care vor fi protejate 20 de milioane de persoane, două injecţii fiind necesare. 800.000 de doze sunt disponibile, în primă fază, în Marea Britanie.

În ciuda rapidităţii cu care autoritatea de reglementare britanică a autorizat vaccinul, directoarea executivă a instituţiei, June Raine, a declarat duminică, pentru BBC, că au fost aplicate ”cele mai înalte standarde” internaţionale.

Comment here