Ultima Ora

07:14 Trump ar putea primi pensie și beneficii de peste 1 milion de dolari pe an

Fostul preşedinte SUA, Donald Trump, are dreptul la o pensie anuală de 221.400 de dolari și beneficii care pot ajunge la un milion de dolari pe an, relatează CNN.

Este posibil să piardă aceste drepturi dacă va fi condamnat în procesul de impeachment. Legea nu acordă pensie președinților al căror mandat se încheie prin demitere, în urma procesului de impeachment. Deși procesul este în desfășurare în Senat, o condamnare nu poate duce la înlăturarea sa din funcție, deoarece mandatul său s-a încheiat înainte de proces. Probabil, ar fi nevoie de un al doilea vot pentru ca Trump să-și piardă dreptul la pensie și beneficii, a declarat Michael Gerhardt, profesor de drept la Universitatea din Carolina de Nord.

Celelalte beneficii pe care le va primi Trump, pe lângă pensie, pot fi substanțiale – indemnizațiile de călătorie, spațiul pentru birou și salariul personalului pot depăși 1 milion de dolari anual pentru un fost președinte. Conform analizei realizate de Fundația Națională a Contribuabililor, începând cu anul 2000, au fost acordate în total 56 de milioane de dolari, sub formă de beneficii, celor patru foști președinți în viață.

Un beneficiu la care Trump nu are dreptul, dar pe care îl primesc alți foști președinți, este asigurarea de sănătate. Un președinte trebuie să aibă cel puțin 5 ani de mandat pentru a obține acest avantaj, deci Trump nu se califică. Totuși, s-ar putea ca pensia să nu conteze atât de mult pentru Trump, care, potrivit Casei Albe, și-a donat salariul prezidențial anual de 400.000 de dolari diferitelor departamente guvernamentale.

Legea care stabilește pensiile prezidențiale a fost adoptată în 1958, când Harry Truman, pe atunci unul dintre cei doi foști președinți în viață, se confrunta cu probleme financiare. Dar în ultimii ani au existat apeluri pentru a anula sau a reduce pensia și beneficiile pentru foștii președinți, mai ales că majoritatea au un potențial semnificativ de câștig din cărțile pe care le scriu și conferințele pe care le susțin.

Comment here