Ultima Ora

07:13 Rafila: Categoriile vulnerabile şi personalul medical trebuie vaccinate în primă fază

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat că primele care ar trebui să primească vaccinul anti-COVID, atunci când acesta va fi disponibil sunt persoanele din categoriile vulnerabile şi personalul medical.

„În primul rând, dacă se va reuşi obţinerea unui vaccin într-un timp scurt, pentru că, deocamdată, discutăm despre vaccinuri-candidat adică unele care nu au fost autorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile şi personalului medical. Deci, categoriile vulnerabile şi personalul medical trebuie vaccinate în primă fază pentru că celelate categorii de tratament – copiii, adulţii tineri – nu trebuie de multe ori spitalizare, iar tratamentul în secţiile ATI şi decesul sunt rare. Atunci, e normal să fie prioritate aceste categorii, inclusiv la noi în ţară.

Precontractele pentru potenţiale vaccinuri sunt semnate, iar când un astfel de vaccin, care a fost deja contractat în avans, va şi ajunge să fie autorizat, cu siguranţă ţările membre ale UE vor primi o cotă parte din acea cantitate, care a fost rezervată de către Comisia Europeană care a şi plătit în avans sume considerabile de bani. E vorba despre ceea ce a reuşit să facă CE pentru statele membre şi, noi, din fericire, suntem membrii ai Uniunii şi atunci am putea să avem un vaccin disponibil poate ceva mai repede – prima jumătate a anului viitor”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat marţi la Digi 24 ce crede despre faptul că OMS a anunţat că vrea să aibă două miliarde de doze de vaccin disponibile până la finalul anului 2021.

Chestionat ce trebuie să ştim în privinţa transportării acestui vaccin şi ce provocări ar putea apărea, Alexandru Rafila a explicat că ar trebui să ne ocupăm de aceste aspecte începând chiar de mâine.

„Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populaţiei din România vaccinul necesar, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile astfel încât să poată fi vaccinate. Să vă spun din ce cauză. Vaccinurile noi, revoluţionare pe bază de ARN trebuie nu transportate congelate, ci congelate la minus 70-80 de grade şi nu există nicio ţară, inclusiv în România, cu o capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipient care conţin gheaţă carbonică şi care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile. Mai mult, aceste vaccinuri se vor administra în două doze. Cel mai probabil, multora dintre persoanele beneficiare, pentru că mai ales persoanele vârstnice au nevoie de o stimulare imunitară mai consistentă, şi cred că lucrul acesta este extrem de important – să avem o strategie şi o logistică organizată. Eu sunt foarte îngrijorat, văzând aşa cum ne mişcăm în zona organizatorică, că va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeană şi-a făcut treaba, România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata. Cred că lucrul acesta trebuie de acum început, încât în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil să poată fi administrat într-un timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a completat Rafila.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here