Ultima Ora

07:13 Putin zice că este pregătit să ajute la ”depăşirea crizei alimentare”. Ce condiţie pune

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat, joi, pregătit să ajute la o ”depăşire a crizei alimentare”, cauzată de o blocare a cerealelor ucrainene şi ruse din cauza războiului din Ucraina, cu condiţia ridicării sancţiunilor impuse Moscovei, relatează AFP.

Rusia „este pregătită să aducă o contribuţie semnificativă la depăşirea crizei alimentare prin export de cereale şi îngrăşăminte, sub rezerva ridicării sancțiunilor motivate politic de către Occident”, a spus Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului, în timpul unui apel telefonic cu prim-ministrul italian Mario Draghi.

Kremlinul precizează că acest apel a avut loc „la iniţiativa părţii italiene”. Putin a dat asigurări că acuzaţiile occidentale, potrivit cărora Moscova blochează exporturile de cereale ucrainene, de la ofensiva ei în Ucraina, „nu sunt fondate”.

„Dificultăţile apărute sunt legate, printre altele, de perturbările în funcţionarea canalelor de producţie şi logistică, precum şi de politica financiară a ţărilor occidentale în timpul pandemiei de coronavirus. Situaţia s-a înrăutăţit din cauza restricţiilor anti-ruse impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană”, a declarat Putin.

Ucraina, un exportator major de cereale, în special porumb şi grâu, are producţia blocată din cauza luptelor. La rândul ei, Rusia, o altă putere cerealieră, nu îşi poate vinde producţia şi îngrăşămintele din cauza sancţiunilor occidentale, care afectează sectoarele financiare şi logistice. Cele două ţări produc o treime din grâul mondial.

Comment here