Ultima Ora

07:13 EMA aprobă folosirea în caz de urgenţă a pastilei anti-Covid a Pfizer

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, joi, că a aprobat folosirea în caz de urgenţă, în Uniunea Euroepeană, a pastilei împotriva Covid-19 a laboratorului farmaceutic american Pfizer – care nu a primit încă autorizarea completă în vederea punerii pe piaţă, relatează AFP.

”Medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi folosit în tratarea adulţilor bolnavi de Covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit să se îmbolnăvească grav”, anunţă într-un comunicat EMA.

EMA a aprobat, tot joi, două noi tratamente împotriva Covid-19, şi anume tratamentul cu anticorpi monoclonali al GlaxoSmithKline (GSK) şi un medicament imunosupresor – autorizat deja în Uniunea Europeană (UE) – în vederea tratării unor afecţiuni inflamatorii. Tratamentul GSK ”reduce în mod considerabil” spitalizarea pacienţilor cu risc, subliniază într-un comunicat EMA, iar tratamentul Kineret al laboratorului suedez Sobi, care este folosit deja în tratarea artritei şi bolilor inflamatorii, poate ”împiedica dezvoltarea unei insuficienţe respiratorii grave la pacienţii cu Covid-19”.

Tratamentul GSK – denumit ”xevudy” sau ”sotrovimab” – ”este destinat tratării Covid-19 la pacienţi adulţi şi adolescenţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit de a se îmbolnăvi grav”, precizează EMA. Folosirea Kineret a fost ”lărgită la tratarea covid-19 la pacienţi adulţi (…) care au nevoie de oxigen suplmentar (…) şi care riscă o insuficienţă respiratorie gravă”.

Xevudy este al treilea tratament cu anticorpi monoclonali aurorizat în UE în tratarea Covid-19, după autorizarea în noiembrie a ”regkirona” şi ”ronapreve”.

Comment here