Ultima Ora

07:11 Manu Tomescu: La noi, în Oltenia, e pur și simplu un genocid social

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a vorbit la B1TV despre faptul că angajaţilor Complexului Energetic Oltenia nu li se recunosc condițiile grele de muncă și sunt tratați de Ministerul Muncii, Casa de Pensii și restul instituțiilor responsabile ca și cum ar fi angajați în librării sau cofetării.

Tomescu a afirmat că nu se investește absolut deloc în utilaje și liniile tehnologice, că se lucrează inclusiv cu o macara veche de 70 de ani şi a amintit că, timp de 2 ani, au fost proteste în Piaţa Prefecturii pentru recunoaşterea condiţiilor de muncă.

„În primul rând, aș vrea să vă spun că, în această industrie a mineritului, după activitatea colegilor din subteran, activitatea din carierele miniere de suprafață și din termocentralele pe cărbune e, ca și periculozitate, risc, noxe, pe locul doi. Acum doi ani, am venit în Parlament cu un banner, când s-a votat o lege care să recunoască aceste condiții de muncă. Deci, până în 2021, acești oameni erau considerați ca și cum ar fi lucrat în librării, cofetării, farmacii.

Noi am venit cu un banner în Parlament pe care era scris „Stop genocidului social din Complexul Energetic Oltenia”. Deși ni s-au recunoscut condițiile de muncă, Guvernul României azi, prin funcționarii de la Ministerul Muncii și casele de pensii, refuză să pună în aplicare prevederile acelei legi privind condițiile de muncă.

La noi, în Oltenia, e pur și simplu un genocid social în urma acestei tranziții, acestui Green Deal cum îl numesc ei, în urma acestui târg prin care și-au asumat să închidă această activitate. Au lăsat în urmă sărăcie! Ca grad de depopulare, Oltenia e pe primul loc. Acești oameni nu au alternativă: ori ne riscăm viața, ori luăm calea străinătății, că nu putem să murim de foame.

Avem macara, cred că mai funcționează și acum, care are aproape 70 de ani. Când am dus-o la reparat să căutăm piese ne-au cerut, se fabrica undeva în Germania, să le-o dăm să o pună la muzeu. Și noi ne folosim de ea… Și-au luat mâna de pe noi, suntem lăsați de izbeliște, suntem tratați ca cetățeni de mâna a treia, ne-au luat condițiile de muncă.

Noi protestăm de doi ani câțiva, care nu suntem înregimentați politic și încă avem coloană vertebrală. Nu ne aude nimeni și ne spun că nu suportă bugetul, deși ei au luat 2,8 miliarde de euro pe închiderea noastră. Fac calcule cinice, dar când vine vorba de viețile oamenilor nu spune nimeni nimic. (…) Se ceartă cei din local pe cine să pună în directorat. Nu puteau să ia decizii că n-au căzut la pace partidele de la Putere să-și pună oamenii în directoratul companiei. Au politizat până jos!”, a declarat Manu Tomescu.

Comment here