Ultima Ora

07:21 Centralele pe gaz, interzise în blocurile noi din luna februarie

Centralele de apartament vor fi interzise în blocurile noi din februarie 2022 cel mai târziu, potrivit unui anunț făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna, la finalul anului trecut.

În acest context, specialiștii le recomandă românilor să nu își mai monteze astfel de centrale, întrucât gazul va deveni, în timp, mai scump decât energia electrică. Potrivit ministrului, centralele vor fi doar în bloc sau pe scară la o înălţime de 40-50 de metri, astfel încât noxele să fie duse cât mai departe de nivelul la care este cetăţeanul. În blocurile vechi, unde deja sunt montate centralele, nu s-a pus problema interzicerii acestora.

Răzvan Nicolescu, fost preşedinte al Agenţiei Europene pentru Reglementare în Energie, a recomandat ca românii să renunțe la montarea centralelor pentru că vor avea de pierdut pe termen lung.

”Orașele interzic noile centrale, cum este la Cluj, și din punctul meu de vedere e absolut corect ceea ce fac. Dar, în același timp, statul alocă bani pentru construirea de noi conducte, care să conecteze noi localități la gaze naturale, oamenii urmând să-și cumpere centrale pe gaz, pentru ca apoi să renunțe la ele sau să plătească taxe? Trebuie puțin mai multă coerență în ceea ce facem”, a spus Nicolescu, luni, la Digi24.

Potrivit acestuia, în timp, prețul gazului va fi mai mare decât cel al energiei electrice.

”Să nu-și mai pună centrală pe gaz, pentru că pe termen mediu și lung vor avea de pierdut. E sfatul pe care l-am dat celor mai apropiate persoane, chiar dacă din calculele economice poate să pară o soluție mai bună o centrală pe gaz decât pe electric. Dar, cei care vor instala pe electric, vor avea de câștigat pe termen mediu și lung”, a mai spus Nicolescu.

Comment here