Ultima Ora

07:09 Salvamont avertizează turiştii. „Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese”

Salvamontiştii le atrag atenţia turiştilor că pot întâlni, din ce în ce mai des, şerpi pe traseele de munte, dar şi că aceştia nu atacă din proprie iniţiativă. Sfatul salvamontiştilor este ca reptilele să fie evitate.

”Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Daca locuiţi sau călătoriţi în zone in care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un bat lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar, dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur”, precizează salvamontiştii.

Singurii şerpi veninoşi din România sunt viperele, atrage atenţia Salvamont, de aceea semnele muşcăturilor trebuie recunoscute.

”Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri. Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înţepături mici la distanţă de cca. un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale”, mai transmite Salvamont.

Instituţia indică şi măsuri de prim-ajutor: „În primul nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit, într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi, dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante”.

”Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona muşcată, nu se pune gheaţă pe muşcătură şi nu mâncaţi şi nu consumaţi alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate. Salvamont Romania va îndeamnă la multă atenţie şi responsabilitate când sunteţi pe munte, întotdeauna puteţi fi expusi unui factor de risc, mai mult sau mai puţin identificat, evaluat sau înlăturat”, concluzionează Salvamont România.