Ultima Ora

07:09 BNS cere creşterea alocaţiilor. “Copiii României, din ce în ce mai mult expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială”

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită guvernului să revină asupra deciziei de amânare a creşterii alocaţiilor copiilor, prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021 şi să arate disponibilitate pentru consultarea partenerilor sociali în vederea identificării unui pachet de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor.

“În ciuda mult clamatei creşteri economice copiii României sunt din ce în ce mai mult expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar acest proces va fi accelerat de măsurile lipsite de responsabilitate şi de empatie ale actualului guvern. În 2019, rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul populaţiei sub 16 ani era de 34,6%, cea mai mare din Europa. 2020 nu a adus doar un risc imens la adresa sănătăţii populaţiei ci şi o creştere a riscului de sărăcie în rândul copiilor, acest indicator a crescut în 2020 la 36,1%. După ce timp de 4 ani, în perioada 2016-2019, se reuşise menţinerea unui ritm de reducere constantă a sărăciei în rândul copiilor, în 2020 acest trend a fost din nou inversat. Rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor are o strânsă legătură cu rata abandonului şcolar. Şi la acest capitol România e ruşinea Europei şi în cazul acestui indicator înregistrându-se o creştere în 2020 fata de 2019”, susţin reprezentanţii BNS într-un comunicat remis joi AGERPRES.

“Pentru 2,2 miliarde de lei/an, adică aproximativ 400 milioane de euro, mai puţin decât îşi asumă Guvernul României să aloce prin PNRR pentru 12 km de linie de metrou pentru Bucureşti şi Cluj (cele mai bogate oraşe din România dar cu mare importanţă politică) şi mult mai puţin faţă de cât România îşi propune să investească prin PNRR în cloud guvernamental. Digitalizare şi cloud guvernamental nu au sens pentru o populaţie sărăcită şi fără educaţie”, se menţionează în comunicatul BNS.

Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a transmis, joi, un proiect de OUG prin care îşi asumă mai mult chiar decât deja anunţata amânare a creşterii alocaţiilor copiilor prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021.

“În fapt, actualul guvern propune nici mai mult, nici mai puţin decât reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Se propune ca suma aferentă creşterii alocaţiilor ce trebuia acordata în iulie a.c., să fie acordată în ianuarie 2022, iar sumele aferente creşterilor din ianuarie 2022 şi iulie 2022 să nu mai fie acordate niciodată. Această propunere este cu atât mai toxică cu cât ea este emisă în contextul în care Ministerul Muncii a elaborat deja proiectul de Strategie Naţională pentru Incluziune Socială şi Combaterea Sărăciei”, subliniază sindicaliştii BNS.

Comment here