Ultima Ora

07:07 Şeful OMS: Pandemia globală este departe de a se fi încheiat

Pandemia globală este departe de a se fi încheiat, în pofida ratelor ridicate de vaccinare din unele ţări, a declarat, luni, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

“Există o deconectare uriaşă în care, în unele ţări, cu cele mai ridicate rate de vaccinare, pare să existe o mentalitate că pandemia s-a încheiat, în timp ce altele se confruntă cu valuri uriaşe de infecţii. Pandemia este departe de a se termina. Nu se va încheia până nu se va încheia peste tot”, a avertizat şeful OMS.

Comentariile lui Tedros au apărut la patru zile după ce Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA şi-a actualizat ghidul de sănătate publică, pentru a spune că persoanele complet vaccinate nu mai trebuie să poarte o mască facială sau să rămână la 6 metri distanţă faţă de ceilalţi în majoritatea locurilor, fie în aer liber, fie în interior. Este pentru prima dată când guvernul federal încurajează oamenii să nu mai poarte măşti, de când agenţia a solicitat pentru prima dată acoperirea feţei, cu mai mult de un an în urmă. Unii medici au spus că noile recomandări înseamnă că ”persoanele vaccinate pot reveni la normal”.

În Statele Unite, noile cazuri de Covid-19 sunt în declin pe măsură ce mai mulţi americani se vaccinează. De duminică, SUA raportează aproximativ 33.200 de infecţii zilnice noi, pe baza unei medii de şapte zile a datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins, în scădere cu 19% faţă de o săptămână mai devreme. Aproximativ 123 de milioane de americani sunt complet vaccinaţi, conform datelor compilate de CDC.

Alte ţări se confruntă cu focare de îmbolnăviri majore. India, de exemplu, raportează o medie pe şapte zile de aproximativ 328.900 de cazuri pe zi începând de duminică, potrivit datelor lui Hopkins. Această medie a scăzut cu 15% faţă de acum o săptămână, dar este vorba totuşi de un număr enorm de cazuri. De asemenea, India a atins un nou record al deceselor, raportând o medie pe şapte zile de 4.039 de decese, potrivit datelor Hopkins.

Tedros a cerut producătorilor de vaccinuri pentru Covid-19, inclusiv Pfizer şi Moderna, să pună la dispoziţie mai multe vaccinuri pentru programul COVAX, care le furnizează ţărilor mai sărace.

”Avem nevoie de vaccinuri chiar acum şi le solicităm să facă livrări cât mai curând posibil”, a spus el.

Comment here