Ultima Ora

07:05 Schimbări importante pentru pensionarii și familiile cu venituri reduse

Plafonul maxim de venituri, până la care o persoană poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde, a fost majorat, miercuri, de la 1.700 de lei la 2.000 de lei, prin hotărâre de guvern.

În anul 2024, tichetul social pe suport electronic are o valoare nominală de 250 lei şi se acordă o dată la două luni. Banii respectivi pot fi folosiți exclusiv pentru achiziționarea de alimente și mese calde și pot fi utilizați în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări.

„O altă măsură de sprijin aprobată începând din 2024 este ca persoanele din categoriile considerate vulnerabile să beneficieze și de un sprijin material sub formă de pachet cu alimente, în cuantum de maxim 125 lei, o dată la 6 luni”, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

Tichetele sociale pe suport electronic vor fi distribuite beneficiarilor prin intermediul Companiei Naţionale „Poşta Română“ – S.A, iar pachetele cu alimente vor fi distribuite cu sprijinul autorităților administraților publice locale.

Beneficiari vor fi:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale;
  • beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, precum și persoanele fără adăpost.

Comment here