Ultima Ora

07:05 Arafat: Interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii şi alte restricţii, eliminate

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, marţi, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie, stabilind printre altele eliminarea interdicţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, renunţarea la portul măştii în spaţiile deschise cu excepţia celor aglomerate, creşterea capacităţii de la 30% la 50% în cazul cinematografelor, teatrelor, activităţilor sportive şi al altor activităţi, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.

„La sesiunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a votat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă şi măsurile necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID 19. Clar că situaţia noastră acum este una mai bună decât acum două-trei săptămâni, astfel, după mai multe discuţii, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă care vor modifica restricţiile care au fost până la acest moment”, a declarat Raed Arafat, la Palatul Victoria.

În primul rând, a adăugat el, în Hotărârea CNSU se propune „eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor în cursul nopţii”.

„După cum cunoaşteţi, era limită ora 23,00, după care era circulaţia oprită pentru persoanele care nu sunt vaccinate şi nu sunt trecute prin boală, astfel, aceste interdicţii se elimină”, a precizat Arafat.

Tot potrivit Hotărârii CNSU, va creşte intervalul orar de funcţionare de la 21,00 la 22,00 pentru toţi agenţii economici, incluzând magazinele şi restaurantele, a menţionat şeful DSU. Totodată, el a spus că se elimină „obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile deschise”, rămânând limitată la „spaţiile deschise aglomerate”.

„Vorbim aici de staţii de autobuz, locurile unde se formează cozi, pieţe, târguri şi aşa mai departe. Acestea vor fi locurile unde se va mai purta mască în spaţiile deschise, rămânând, bineînţeles, portul măştii în spaţiile închise mai departe obligatoriu. Şi, mai ales, vorbim şi de transportul în comun, unde rămâne portul măştii obligatoriu”, a explicat Arafat.

Şeful DSU a menţionat şi măsurile propuse prin Hotărârea CNSU privind accesul în marile magazine.

„Accesul în malluri, magazine mari, inclusiv cele care nu sunt esenţiale, se va permite nu numai persoanelor vaccinate şi trecute prin boală, dar şi persoanelor care sunt testate cu un test RT-PCR de 72 de ore sau un test antigen de 48 de ore”, a declarat Arafat.

La magazinele mai mici de 200 de metri pătraţi „nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statusul de vaccinat, trecut prin boală sau testat”, a adăugat el.

„Însă, aceste magazine care sunt până la 200 de metri pătraţi vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent. De exemplu, aici, respectând o suprafaţă de 4 metri pătraţi, la 200 de metri pătraţi pot fi simultan în magazin 50 de persoane. Aceste magazine vor trebui să afişeze pe vitrină sau la intrarea în magazin numărul maxim de persoane permis să intre, bineînţeles, purtând mască şi respectând regulile de sănătate publică, de protecţie sanitară, dar nu vor trebui la aceste magazine să prezinte certificate sau alte documente”, a detaliat Arafat.

De asemenea, şeful DSU a anunţat că, potrivit Hotărârii CNSU nr. 112, toate activităţile care erau limitate cu participare de până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului „vor fi permise până la 50%”.

„Aici, vorbim de cinematografe, teatre, activităţi sportive, care erau până la 30% vor fi permise până la 50%, dar respectând regula de intrare pentru vaccinat, trecut prin boală sau testat”, a subliniat el.

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Comment here