Ultima Ora

07:04 SUA: Rusia a finanţat partide și politicieni în peste 20 de ţări

Rusia a trimis, în mod discret, cel puţin 300 milioane de dolari în total unor partide politice şi candidaţi în peste 20 de ţări, începând din 2014, pentru a-şi exercita influenţa, potrivit unei estimări a serviciilor de informaţii americane, făcută publică marţi, transmite AFP.

Statele Unite „consideră că este vorba despre estimări minimale şi că Rusia, probabil, în secret, a transferat mai multe fonduri care nu au fost reperate”, a indicat un înalt responsabil american, fără a preciza ţările vizate. Potrivit acestuia, un ambasador rus, la post într-o ţară asiatică nespecificată, i-a dat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale.

Administraţia Joe Biden a cerut o astfel de estimare serviciilor sale în urma invaziei ruse în Ucraina, concomitent cu lansarea de către Washington de multiple iniţative pentru izolarea Moscovei pe scena internaţională.

Această nouă evaluare nu a analizat ingerinţa rusă în politica americană, însă serviciile de informaţii americane declaraseră, anterior, că Moscova a intervenit în alegerile din SUA din 2016, mai ales recurgând la reţelele sociale, pentru a-l susţine pe Donald Trump.

Comment here