Ultima Ora

07:04 Angajaţi ITM, detaşaţi în casele teritoriale de pensii

Peste 70 de angajaţi din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detaşaţi în casele teritoriale de pensii pentru o perioadă de până la şase luni, pentru a lucra la evaluarea dosarelor de pensii din toată ţara, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

„Peste 70 de angajaţi din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detaşaţi în casele teritoriale de pensii pentru o perioadă de până la şase luni, pentru a susţine efortul de evaluare a dosarelor de pensii din toată ţara. Protocolul încheiat astăzi între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Inspecţia Muncii şi Casa Naţională de Pensii Publice stabileşte colaborarea dintre cele două instituţii din subordinea ministerului, pentru următoarele 18 luni, pentru a susţine cu personal suplimentar procedura de evaluare a dosarelor din sistemul public de pensii. De asemenea, casele de pensii din ţară vor identifica, în perioada următoare, soluţii pentru a completa necesarul de echipamente şi alte dotări, astfel încât tot personalul mobilizat prin detaşare, pentru evaluarea dosarelor, să poată intra rapid în activitate”, a scris ministrul.

Conducerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi echipa Casei Naţionale de Pensii Publice au verificat, săptămâna trecută, funcţionarea softului care urmează să fie folosit în procesul de evaluare şi recalculare a pensiilor.

„Este un moment mult-aşteptat şi despre care doar s-a vorbit în ultima perioadă şi nu s-a făcut nimic. Practic, împreună cu echipa Casei Naţionale de Pensii Publice şi cu echipele din teritoriu, am verificat funcţionalitatea softului prin care începem procesul de evaluare a celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii din România. Grid-ul sau matricea de corectare este una foarte complexă, pentru că, dacă tot am început acest proces de evaluare, dorim ca datele incluse în format electronic din dosarele de pensie să fie complete, astfel încât, după ce vom stabili formula finală de recalculare a tuturor pensiilor din România, doar să putem accesa aceste date în format electronic şi să operăm modificările”, a afirmat Raluca Turcan în 25 februarie.

La jumătatea lunii trecute, ministrul Muncii preciza că, într-un an şi jumătate, aproximativ 5 milioane de dosare de pensii ar putea fi puse în format electronic, iar ulterior vor intra la recalculare.

În prezent, sunt aproximativ 250.000 de pensii de agricultori în format letric, dosare care vor fi luate pe rând pentru a introduce datele în format electronic. Alte 3,6 milioane de dosare sunt într-un format „semi-învechit”, iar 1,3 milioane într-un format care poate fi preluat mai repede.

Comment here