Ultima Ora

07:03 Virgil Popescu: George Simion este o trompetă a rușilor

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a fost nevoit să își amâne conferința de presă, luni, după ce liderul AUR, George Simion, a pătruns în incinta ministerului și a deturnat evenimentul.

“Astăzi, 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc. Tot astăzi, a intrat în vigoare plafonarea prețului la petrolul rusesc. S-au întâmplat două lucruri care pun în dificultate regimul din Federația Rusă. Încă o dată, dacă mai era nevoie de o dovadă, că domnul Simion este o trompetă a rușilor, o trompetă a domnului Putin. Am rămas și eu surprins de ultima sa declarație, de ce să ajutăm frații moldoveni, de ce să îi ajutăm pe cei din Ucraina. Am avut discuții cu rafinăriile de la Petrom, de la Lukoil, de la Rompetrol. Toate rafinăriile din România vor procesa petrol non-rusesc, s-au stabilit deja surse alternative de aprovizionare. Practic, România a devenit independentă de țițeiul rusesc. Stocurile de gaze sunt peste 2,8 miliarde metri cubi, nu avem probleme cu aprovizionarea cu gaze. Și, vedeți că România devine deja un hub de gaze, exportă și către Ungaria, și către Moldova și către Ucraina”, a reacţionat Virgil Popescu.

În ceea ce priveşte taxa pe soare, ministrul Energiei susține că este ”fake news”.

„Nu se introduce nicio taxă. Românii care-și montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti nicio taxă pentru energia produsă și consumată. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor e foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la momentul respectiv, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026, să poată fi introdusă taxa”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Comment here