Ultima Ora

07:03 Incredibil! La cât ajunge cea mai mare pensie din România

Cea mai mare pensie din România este 78.634 de lei, din care 5.205 lei din contributivitate și 73.429 de lei din criterii favorizante obținute din mai multe legi, a declarat, la Digi24, ministrul Muncii, Raluca Turcan, adăugând că este vorba despre o persoană care a lucrat în domeniul juridic.

Turcan a declarat că lucrează la o nouă lege a pensiilor, care să fie bazată pe contributivitate și să fie constituțională. În context, ministrul a admis că se va ocupa și de pensiile speciale, fără a oferi amănunte. Ministrul a adăugat că există și pensii de 41.000 de lei sau de 17.000 de lei, dar și că 900.000 de oameni au pensii de 800 de lei. În acest an, pensiile vor fi indexate cu rata inflației, a adăugat Turcan, detalii suplimentare urmând a fi anunțate după pregătirea legii bugetului, potrivit Mediafax.

În România, de pensii speciale beneficiază 9.000 de privilegiați, conform datelor publicate, în decembrie, de Casa Națională de Pensii Publice. Jumătate dintre privilegiați sunt foști procurori și judecători, care au încasat în medie, în luna decembrie, 19.821 de lei. De reținut că aceste plăți nu au fost făcute în baza propriilor contribuții plătite pe vremea când magistrații erau în câmpul muncii. Dacă s-ar fi respectat strict acest principiu al contribuției, pensiile acestora ar fi doar 3.664 de lei, față de sumele de 18.422 de lei suplimentate de stat.

„Cea mai nesimţită pensie specială din România este în prezent de 77.000 de lei, pensia unui fost comandant magistrat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017, această pensie era de 33.400 de lei. Astăzi, ea a ajuns la 77.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce măcar să urmărească cifre. Şi, pentru ca să nu existe niciun dubiu că iniţiatorii şi părinţii pensiilor speciale, cei de la PSD, vor astăzi altceva, vreau să precizez că sunt nouă legi speciale care reglementează pensii speciale“, anunța Florin Roman, deputatul PNL, în finele lui 2020.

Comment here