Ultima Ora

07:03 De ce crede Ştefan că Termocentrala Rovinari ar trebui să funcţioneze până în 2035

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ştefan, prezintă, pe pagina de socializare, argumentele pentru care Termocentrala Rovinari ar trebui să funcţioneze până în 2035. Asta deşi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România şi-a asumat renunţarea la lignit în 2026.

„Termocentrala Rovinari pentru următorii 15 ani! Argumente solide, precum:

  • investiția de aprox. 120 milioane euro pentru modernizarea grupului 5 Rovinari, îi va conferi acestuia o durată de funcționare în exploatare de cel puțin 15 ani de la momentul finalizării investiției;
  • finalizarea lucrărilor de pregătire la trepta 1 pe o suprafață de 31ha din Cariera Tismana, care a deblocat treptele inferioare, va genera o exploatare continuă a carierei pentru următorii aprox. 12 ani;
  • ieșirea din sistem a grupului 1 Cernavodă în anul 2027 în vederea retehnologizării pentru 2 ani care determină ieșirea a 700 MW din sistem.

Sunt doar câteva aspecte care relevă importanța şi necesitatea menținerii în exploatare comercială a grupurilor energetice de la termocentrala Rovinari cel puțin până în anul 2035.

Efortul depus de mineri dar și cheltuielile cu investițiile realizate de statul român vor determina, pe termen lung, asigurarea securității și independenței energetice a României și în egală măsură vor reprezenta garanția asigurării locurilor de muncă pentru miile de angajați ai CE Oltenia. Dacă luăm în considerare faptul că, la termocentrala Rovinari, se produce și cel mai ieftin MW pe cărbune dintre toate instalațiile staționare prinse în schema EUETS, putem afirma, fără să greșim, că CE Oltenia îndeplinește condițiile necesare de a fi un garant al stabilității și securității energetice al României!” spune Ştefan.

Comment here