Ultima Ora

07:03 Continuă scandalul la SJU. Medici de la Medicină Internă refuză să facă gărzi la Cardiologie

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu susţine că medicii în specialitatea Medicină Internă pot asigura serviciul de gardă în Cardiologie, precizarea fiind făcută în urma unei postări în spaţiul online prin care mai mulţi medici de la Secţia Medicină Internă 1 şi Gastroenterologie susţin că au un stagiu de pregătire insuficient pentru a asigura activitatea în linie de gardă pe Cardiologie.

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi seara, de purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Ţicleanu, referitor la postarea din spaţiul online „12 medici din spitalul de stat din Târgu Jiu îl acuză pe managerul Dumitru Vienescu că minte şi că le cere să facă ilegalităţi!” conducerea unităţii medicale menţionează că, printr-o adresă din 28 decembrie 2023, Unitatea de Primiri Urgenţe, Secţia Medicină Internă I şi Secţia Medicină Internă II au fost informate de conducerea unităţii cu privire la faptul că, la SJU Târgu Jiu, linia de gardă în specialitatea Cardiologie nu este asigurată în zilele de 30 şi 31 decembrie 2023 şi 1 ianuarie 2024, urgenţele cardiologice urmând a fi asigurate de medicul de gardă din linia de gardă Medicină Internă I şi Medicină Internă II, nefăcându-se niciun fel de trimitere la medicii de specialitatea Gastroenterologie şi Nefrologie, semnatari ai referatului publicat în spaţiul online joi.

„Mai mult decât atât, în adresa sus menţionată s-a specificat în mod clar că, în situaţia în care diagnosticul şi starea pacienţilor prezentaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe care, după evaluarea medicilor de specialitate medicină de urgenţă, impun internarea în secţia Cardiologie, internarea se va efectua în secţia Medicină Internă I sau Medicină Internă II, urmând ca ulterior, după începerea programului de lucru, pacientul să fie preluat de medicul cardiolog şi internat în secţia Cardiologie. Totodată, la pct. 1 din Anexa nr. 2 la Ordinul M.S. nr. 870/2004, cu modificările şi completările ulterioare, este prevăzut: Efectuarea gărzilor în aceeaşi specialitate sau în specialităţi înrudite, în ambele sensuri, în funcţie de competenţa profesională: medicină internă- cardiologie, gastroenterologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, boli infecţioase, geriatrie şi gerontologie, medicina muncii, medicină sportivă, nefrologie, oncologie medicală, pneumologie, endocrinologie, dermato-venerologie, hematologie”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, adresa respectivă a fost comunicată Unităţii de Primiri Urgenţe, Secţiei Medicină Internă I şi Secţiei Medicină Internă II prin email, în data de 28 decembrie 2023.

„În legătură cu afirmaţia conform căreia a fost transmisă o informaţie eronată în comunicatul de presă referitor la faptul că activitatea în linia de gardă Cardiologie, din datele de 30 şi 31 decembrie 2023, 1 ianuarie 2024, ar fi fost asigurată de către linia de gardă Medicină internă I – Gastroenterologie, precizăm că în conţinutul comunicatului nu a fost transmisă o astfel de informaţie, arătându-se următoarele: ‘Pentru luna ianuarie, linia de gardă în specialitatea Cardiologie nu este asigurată în zilele de 1, 5, 9, 16 şi 30 ianuarie 2024. În conformitate cu prevederile Ordinului 870/2004, medicii în specialitatea Medicină Internă pot asigura serviciul de gardă în specialitatea Cardiologie, motiv pentru care au fost înaintate adrese către UPU, dar şi către Secţia Medicină Internă 1 şi Secţia Medicină Internă 2, pentru asigurarea urgenţelor cardiologice”, se mai menţionează în comunicat.

Conform SJU Târgu Jiu, şi alte unităţi medicale din România au introdus în linia de gardă cardiologie medici în specialitatea medicină internă (de exemplu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa există o linie de gardă comună Cardiologie-Medicină Internă).

Într-o adresă postată în spaţiul online, mai mulţi medici ai Secţiei Medicină Internă 1 şi Gastroenterologie a SJU Târgu Jiu susţin că, pe parcursul pregătirii în rezidenţiat, nu au efectuat stagiul de Cardiologie (Gastroenterologia), iar medicii de specialitate Medicină Internă şi Nefrologie au efectuat doar trei luni de stagiu Cardiologie, insuficient pentru a asigura activitatea medicală în linie de gardă Cardiologie, depăşindu-şi, astfel, competenţa. Conform aceleiaşi adrese, ei mai susţin că nu au fost informaţi despre faptul că nu există activitate medicală continuă în linia de gardă Cardiologie şi nici nu a fost solicitat un punct de vedere medicilor ce susţin activitatea în linia de gardă Medicină 1 şi Gastroenterologie cu privire la acest aspect.

„Impunerea asigurării urgenţelor cardiologice de către medicul de gardă din linia de gardă Medicală 1 – Gastroenterologie, în zilele în care linia de gardă în specialitatea Cardiologie nu este asigurată, este ilegală şi abuzivă, astfel ne vedem nevoiţi să întrerupem contractul privind activitatea medicală în linia de gardă Medicală 1 – Gastroenterologie. În concluzie, din cauza depăşirii competenţelor, medicii din linia de gardă Medicală 1 – Gastroenterologie nu îşi asumă responsabilitatea susţinerii activităţii medicale din linia de gardă Cardiologie”, se arată în adresa menţionată.

Comment here