Ultima Ora

07:03 Amendamentele depuse de Weber la OUG de închidere a mineritului

Deputatul Mihai Weber, preşedintele PSD Gorj, anunţă că a depus amendamente la ordonanţa decarbonizării, pentru păstrarea cât mai mult în SEN a capacităţilor pe bază de cărbune.

„Pentru România, cărbunele din Gorj este vital. Împreună cu colegii parlamentari Cristinel Rujan și Claudiu Manta, am depus mai multe amendamente la ordonanța decarbonării, extrem de importante pentru producătorii de energie pe bază de cărbune, în special pentru Complexul Energetic Oltenia, și, în definitiv, importante pentru toți românii! Cele mai importante amendamente se referă la:

👉RENEGOCIEREA Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, respectiv a capitolului Energie din PNRR;
👉Crearea unui cadru care să permită continuarea activității la unitatea economică producătoare de energie și după anul 2032;
👉NU se va închide nimic nici după ce noile capacități vor fi gata să producă energie;
👉TOATE capacitățile pe bază de cărbune rămân la dispoziția SEN, apte să producă energie în orice moment, în acest timp fiindu-le asigurată mentenanța și personalul necesar pentru funcționare.
Datorită acestor amendamente, înlăturăm pericolele la care ne expune textul inițial al ordonanței, acelea de a rămâne fără surse interne în momente de criză majoră, cum este cel în care ne aflăm!” a transmis Weber.

Senatul a adoptat, în urmă cu două săptămâni, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, prin care se instituie măsuri pentru coordonarea şi implementarea acestui proces şi se înfiinţează Comitetului Interministerial al Cărbunelui.

Actul normativ prevede închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, a minelor şi carierelor de lignit şi huilă şi stabileşte măsurile de sprijin pentru închiderea acestor capacităţi şi a carierelor şi minelor aferente.

Ordonanţa prevede posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului României şi la propunerea Ministerului Energiei, în situaţie de criză energetică şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic.

Comment here