Ultima Ora

07:02 Cioloş: Utopic este să vorbim despre un premier PNL

Președintele USR Dacian Cioloș, desemnat premier de președintele Iohannis, a fost întrebat, joi seară, la TVR1 despre „concesiile” pe care ar fi dispus să le facă PNL-ului în scopul refacerii coaliției de guvernare, mai ales că fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a sugerat că Cioloș ar renunța la mandatul său, în cazul în care liberalii ar veni cu o propunere de premier, alta decât Florin Cîțu.

Dacian Cioloș a răspuns că liberalii au avut deja posibilitatea să facă o propunere pentru funcția de premier, în urmă cu câteva zile, când s-au desfășurat negocierile cu președintele Iohannis. Având în vedere că n-au făcut o propunere, în acest moment este „utopic” să se se discute despre un premier liberal, consideră Cioloș, subliniind că Iohannis l-a desemnat pe el pentru a le da un semnal liberalilor să refacă guvernul de coaliție.

„Discutăm despre dacă și cu parcă (…) PNL putea să propună un premier, dar n-a făcut-o. Eu sunt convins că dacă PNL propunea un premier, Klaus Iohannis îi dădea mandat. Și, atunci, despre ce mai vorbim? Acum avem un premier desemnat, care propune ca soluție refacerea coaliției. (…) Desemnarea mea e un semnal pe care l-a dat președintele Iohannis: Refaceți coaliția!”, a explicat Dacian Cioloș.

Liderul USR e de părare că refacerea coaliției nu e o utopie, atâta timp cât ține doar de voința partenerilor, care sunt „oameni” și care „au mijloacele necesare de a atinge acest obiectiv”.

„Utopic, în schimb, este să vorbim de un premier PNL, în condițiile în care avem deja un premier desemnat”, a punctat Cioloș.

El a mai spus că vrea, din partea liberalilor conduși de Florin Cîțu, să înceteze să mai explice ce ar trebui să facă USR și să spună mai bine care sunt soluțiile pe care le văd ei pentru România, pentru următoarele săptămâni și luni.

„Nu vedem care este soluția liberalilor pentru viitor. Pentru că noi credem că soluția nu este un guvern care a picat în parlament, ci un nou guvrn de coaliție, care să recâștige încrederea populației”, a adăugat Cioloș.

Președintele USR a mai precizat că, în cazul în care liberalii nu se decid, formațiunea sa va ieși cu o propunere clară de guvern monocolor – până la finalul săptămânii viitoare.

„Nu avem intenție să negociem nici cu PSD nici cu AUR, nu avem ce să negociem cu ei. Vom merge cu viziunea noastră în Parlament, despre ce vrem și cum vrem să facem, cu un program care să ofere perspective și soluții la criza actuală. Chiar dacă știu că va fi un guvern fragil, mă aștept să găsim destui parlamentari care să ne sprijine, mânați și de dorința pe care o tot expun public, că vor să treacă iarna liniștiți, fără să fie nevoiție să își asume responsabilități”, a comentat Cioloș.

Comment here