Ultima Ora

07:02 Certficatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru accesul în universități

În România, certficatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru accesul în universități. Solicitarea vine de la Consiliul Național al Rectorilor, care vrea ca nimeni să nu mai poată intra în universități sau în campusuri fără să fie vaccinat, testat sau trecut prin boală. Excepție ar face cei are au contraindicații medicale. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat la Digi24 care este punctul său de vedere și cât de fezabilă este această cerere.

„Am apreciat dorința rectorilor de face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru, au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui certificatul verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați, este nevoie de legislație primară. Legislația primară este apanajul parlamentului, guvernul putând – dacă nu este guvern interimar, cum este acum – să inițieze proiecte de lege. Acum, guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar parlamentul poate crea acea legislație primară în baza căreia să se poată introduce certificatul verde în universități atât pentru studenți, cât și pentru angajați”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

El a spus că s-a discutat, la nivelul Consiliului Rectorilor, despre posibilitatea transmiterii unei scrisori către toate partidele parlamentare pentru ca acestea să-și precizeze ferm poziția, da sau nu, susțin sau nu susțin un astfel de proiect de lege privind obligativitatea certificatului verde în universități.

Comment here