Minerit și EnergieStirile Zilei

Virgil Popescu: Am salvat de la faliment Complexul Energetic Oltenia

Într-un mesaj video, publicat pe pagina de socializare în ultima zi din 2022, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că am avut parte de un an „de răscruce pe care cred că l-am trecut cu bine” şi că, din 2026, România va deveni independentă din punct de vedere al gazelor naturale iar, din 2027, independentă din punct de vedere energetic.

„Începând cu sfârşitul anului 2026 România va deveni independentă energetic şi din punct de vedere al gazului natural. Vom produce mai mult decât putem consuma”, a transmis ministrul.

Printre „realizările” anului 2022, Popescu a menţionat salvarea de la faliment a Complexului Energetic Oltenia, printr-o injecţie de un miliard de euro, în ultimii 3 ani, şi încă un miliard de euro pentru investiţii, operaţionalizarea Fondului de Modernizare, energia regenerabilă căpătând o nouă importanţă.

„Am lansat call-ul de proiecte pentru energie regenerabilă. Vrem ca, până în 2026, să avem 7 GW de energie regenerabilă. Vrem ca, până în 2027, să fim independenţi din punct de vedere energetic. Practic, asta ne dorim”, a precizat Popescu.

Acesta a vorbit şi despre termocentrala de la Mintia, care a fost cumpărată de un investitor care a plătit peste 90 de milioane de euro pentru ea şi va face investiţii de un miliard de euro, dar şi despre termocentrala de la Paroşeni, care împreună cu cele 4 mine, în anul 2023 vor forma un nou complex energetic, care va avea şi un grup de gaz şi va putea funcţiona şi după anul 2030-2032, „când ne-am asumat că nu vom mai folosi cărbune”.

Comment here