Ultima Ora

07:01 Premierul polonez dă vina pe Germania pentru criza energetică

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat, joi, Uniunea Europeană, şi în special Germania, pentru modul cum este gestionată criza energetică. El a pus creşterea preţurilor la energie pe seama „egoismului Germaniei”, ţară care „dictează clar politica energetică a UE”, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Nu se poate ca interesele unei singure ţări, adică Germania, să determine traiectoria preţurilor pentru toate statele membre” ale UE, a spus Morawiecki la sosirea la primul summit al Comunităţii politice europene, care se ține la Praga.

Prin urmare, premierul polonez a cerut o „acţiune imediată” din partea Comisiei Europene pentru ca aceasta să-şi schimbe abordarea de a limita creşterea preţurilor le energie printr-un mecanism din anul 2014 care „din păcate, nu a funcţionat”. În locul acestui mecanism, premierul polonez cere „impunerea unui preţ maxim bazat pe drepturile de emisie de CO2”, ceea ce, în opinia sa, ar reduce enorm preţul electricităţii în toată Europa’”.

„Europa se confruntă astăzi cu o criză fără precedent, cu mai multe riscuri şi pericole ca oricând în ultimul deceniu, ca urmare a războiului provocat de Putin şi a greşelilor fatale din politica climatică şi energetică a UE”, a conchis premierul polonez.

Comment here