Ultima Ora

07:01 Orban: Epidemia de COVID-19, în trend descendent. Economia României nu-şi poate permite un lockdown

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, în cadrul unei intervenții televizate, că epidemia de COVID-19 este pe un trend descendent, în acest moment, în România.

Orban a declarat, la România TV, că săptămâna aceasta s-au înregistrat cu 5.000 de cazuri noi mai puțin ca săptămâna anterioară, fiind prima săptămână în care se observă o astfel de scădere.

„Săptămâna aceasta există, pentru prima oară, un trend de scădere a numărului de infectări. Noi analizăm ziua din această săptămână comparată cu ziua echivalentă din săptămâna trecută, din săptămâna anterioară, de asemenea, cumulat pe 3 zile sau cumulat pe 7 zile. Deja, cumulat pe 7 zile avem un trend clar de scădere cu peste 5.000 de cazuri mai puţin decât săptămâna trecută”, a spus Orban, adăugând că trendul descedent este rezultatul măsurilor dispuse.

Ludovic Orban a explicat că, în cazul oraşelor în care a fost instituită carantina, s-a observat, iniţial, o tendinţă de creştere a numărului de cazuri, apoi un platou şi, în cele din urmă, a început scăderea.

De asemenea, premierul a catalogat drept „o minciună gogonată” afirmațiile potrivit cărora va urma o carantină dură, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Orban spune că România „nu își permite un lockdown” din punt de vedere economic, ci are nevoie de un echilibru.

„Este o minciună gogonată! Am avut un moment dificil, pe parcursul a 7-8-10 zile, am avut un trend de creştere îngrijorător. În faţa acestui trend am luat măsuri de restricţie. (…) Rezultatele acestor măsuri se simt. (…) Rezultatele se văd, deja s-a oprit trendul de creştere şi pot să vă spun că săptămâna asta există pentru prima oară un trend de scădere a numărului de infectări. Economia României nu-şi poate permite un astfel de lockdown, noi trebuie să menţinem un echilibru. Oamenii au nevoie de locuri de muncă, trebuie să fie activi trebuie să-şi desfăşare viaţa profesională în condiţii cât mai aproape de normalitate (…) Din punct de vedere economic România nu-şi poate permite un lockdown. Lockdown înseamnă încă o cădere economică şi ar pune în pericol trendul de creştere economică pe care îl avem cert”, a spus premierul Ludovic Orban.

România a înregistrat, duminică, 5.554 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus și 148 de noi decese.

Comment here