Ultima Ora

07:01 Ministrul Justiţiei, despre cazul Dafinescu: „Nu pot să mă pronunţ”

Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției, a fost întrebată, la B1 TV, despre cazul lui Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Elena Dafinescu de la Tribunalul Gorj, față de care Judecătoria Craiova a dispus eliberarea condiționată după doar un an de închisoare, deși acesta primise 4 ani și 6 luni de detenție, pentru ucidere din culpă.

Decizia Judecătoriei nu e definitivă. Un nou verdict urmează să fie dat de Tribunalul Gorj.

În motivarea deciziei de eliberare, Judecătoria Craiova notează că „petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ, perioada de maximă înflorire, dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul, adeseori lipseşte, iar voinţa de afirmare şi putere generează convingerea că totul este accesibil”. În plus, „petentul s-a aflat în detenție și arestat preventiv sau în arest la domiciliu şi pe durata a pandemiei, iar impactul emoţional generat de epidemia de COVID-19 a fost indubitabil mai mare pentru o persoană aflată într-o astfel de situaţie”. Judecătoria Craiova a mai motivat decizia de eliberare prin faptul că Mihai Dafinescu e „o persoană fără antecedente penale”. Asta deși a mai fost acuzat, în trecut, de viol și pe numele lui există și 33 de amenzi rutiere.

Alina Gorghiu a fost întrebată despre acest caz.

„Suntem oameni, avem o dimensiune subiectivă în interpretarea și aplicarea legii, dar dimensiunea obiectivă e mult, mult mai mare. În cazul de față trebuie să fac o singură precizare – nu pot să mă pronunț pe dosare sau hotărâri judecătorești – urmează cale de atac, nu e definitivă hotărârea instanței. Mereu există și un altfel de control atunci când sunt hotărâri, nu vorbesc de cazuri punctuale, dacă sunt nemulțumiri. Există cale de atac, poți să faci la CSM o adresare pe cauza respectivă, poate fi sesizată Inspecția Judiciară sau CEDO dacă s-au epuizat căile din justiția națională. Sunt mulți români care au apelat și au câștigat la CEDO. Eu am speranța și convingerea că majoritatea își găsesc dreptatea în România. Ați menționat un caz punctual sunt și altele, unele revoltătoare. Vă pot spune că și eu am reclamat anumite soluții care mi s-au părut revoltătoare, deranjante, dar majoritatea soluțiilor sunt drepte și cred că cel mai periculos lucru în România încercată de multe crize acum și de neîncrederea publicului, e să încercăm să punem o imagine mediocră asupra instituțiilor la modul general. (…) În ultimii 20 de ani nu s-a făcut o analiză pe starea sistemului judiciar”, a afirmat ministrul Justiției.

Comment here