Ultima Ora

07:01 Ministrul Energiei: La CE Oltenia avem interes din partea unor companii străine să vină să tehnologizeze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune, într-un interviu acordat Agerpres, că mai multe companii străine şi-au manifestat interesul privind Complexul Energetic Oltenia, „să vină să tehnologizeze şi să pună gaz în locul cărbunelui”. Întrebat când va renunţa România definitiv la cărbune pentru producţia de energie electrică, Popescu a arătat că acest lucru va putea fi posibil în anul 2030 pentru huilă. În ceea ce priveşte lignitul, decizia va fi luată după ce Comisia Europeană va aproba planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

AGERPRES: Când va renunţa România total la cărbune?
Virgil Popescu: Noi avem un phase-out pentru huilă pentru 2030, punere în siguranţă şi ecologizare în 2032. Am discutat, am negociat şi chiar astăzi am lucrat şi am dat o ultimă formă unei Ordonanţe de Urgenţă pentru protecţia socială a celor care lucrează în Compania Energetică Hunedoara, Compania Energetică Oltenia, Compania Naţională a Uraniului şi închideri mine Valea Jiului. Compania Energetică Oltenia este într-un program de restructurare şi nu vreau să avansez date de phase-out până nu avem aprobat programul de restructurare, după care ne vom aşeza la masă cu sindicatele şi vom discuta cu cărţile pe faţă. Sunt convins că vom găsi o soluţie de comun acord.

La Compania Naţională a Uraniului nu vorbim de phase-out. Uraniul este un combustibil nuclear care nu produce emisii de CO2, dar închidem mina Crucea, pentru că nu mai are zăcământ şi vom deschide alte exploatări miniere cum este cea de la Grinţieş.

Avem planuri foarte clare, gândim pachete de siguranţă pentru salariaţii care lucrează în aceste companii. Nu lăsăm pe nimeni în urmă. O să vedeţi în perioada imediat următoare că venim exact cu Ordonanţa de Urgenţă care permite plăţi compensatorii aşa cum sunt în contractele colective de muncă şi venituri de completare între 24 şi 48 de luni pentru cele patru companii pe care vi le-am spus şi pentru companiile care vor ieşi din divizare, restructurare, aflate în zonă. Noi spunem că este un plan de decarbonare, practic un plan de restructurare a resurselor minerale energetice pe care România le are.

AGERPRES: Centrala Mintia a fost scoasă la vânzare?
Virgil Popescu: Centrala de la Mintia este o centrală care figura în adresa pe care Comisia Europeană ne-a trimis-o că funcţionează fără autorizaţie de mediu. Am fost notificaţi că urmează acţiunea de infringement şi direct tribunalul de la CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, n.r.) şi a trebuit să luăm decizia opririi centralei de la Mintia. Am notificat lichidatorul judiciar pentru a nu vinde termocentrala de la Mintia la fier vechi. Cine va cumpăra această termocentrală, să se oblige că va pune în locul ei altceva de producere a energiei electrice pe gaz natural, până în 800 MW. Este un punct important pentru noi, pentru Sistemul Energetic Naţional, este în interiorul arcului carpatic şi injecţia în sistem de acolo este foarte importantă.

La nivelul Ministerului Energiei ne-au venit deja două solicitări de la două companii străine care doresc să participe la Mintia, la punerea unei noi capacităţi de funcţiune. Ne-au notificat şi pe noi, şi pe lichidatorul judiciar. Sunt două companii mari, potente, care doresc să investească în termocentrala de la Mintia.

AGERPRES: Despre cine este vorba?
Virgil Popescu: Este o companie din Israel şi o companie din Coreea de Sud. La fel, la Complexul Energetic Oltenia avem interes din partea unor companii străine să vină să tehnologizeze şi să pună gaz în locul cărbunelui. Deci este un interes destul de mare vizavi de aceste locaţii strategice, nu pentru a fi demolate. Vrem să punem alte capacităţi de producere a energiei electrice. Mai avem centrala de la Paroşeni. Şi acolo vom trece un grup pe gaz, că va fi gaz în amestec cu hidrogen, în funcţie de taxonomie, dar vom face tehnologizare şi, în paralel, vom închide şi cele patru mine pe huilă până în 2032.

Comment here