Ultima Ora

07:01 Guvernul ar putea declara epidemie de gripă în România

România ar putea declara epidemie de gripă, a anunțat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Antena 3. Epidemia de gripă este declarată dacă se înregistrează o creștere de cel puțin 20% a numărului de cazuri, timp de trei săptămâni consecutiv și dacă 10% din probele prelevate sunt pozitive pentru gripă.

În cazul declarării epidemiei de gripă, a menționat ministrul, sunt măsuri generale adresate populației și măsuri obligatorii care vizează unitățile medicale: trebuie adaptat programul de vizite, iar personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție, inclusiv mască.

Alexandru Rafila a subliniat că masca de protecție este obligatorie doar în unitățile spitalicești, iar pentru populație este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate.

„Nu se pune problema unor restricții”, a adăugat ministrul.

Ministrul Sănătății a precizat că sezonul gripal a început cu circa 3-4 săptămâni mai devreme și mai intens, dar se va și încheia cu 3-4 săptămâni mai devreme. Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute cum ar fi gripa clinică, IACRS şi pneumonii a fost în perioada 19-25 decembrie de 140.688, comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, a informat INSP.

Comment here