Ultima Ora

07:01 Finanţări de 50 de milioane de euro pentru spitale

Guvernul a aprobat, miercuri, un Memorandum propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, împreună cu Ministerul Sănătăţii, care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, precizează că astfel a fost resetat ”un parcurs birocratic care întârzia Ordonanţa de Urgenţă pentru infrastructura de gaze medicinale şi energie din spitale”.

”Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanţa de Urgenţă pentru infrastructura de gaze medicinale şi energie din spitale şi am găsit o soluţie eficientă. Am transformat Ordonanţa în Memorandum, a fost deja adoptat şi va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanţare de 50 milioane euro”, afirmă Cristian Ghinea.

”Este o investiţie în infrastructura spitalicească absolut necesară şi urgentă pentru creşterea siguranţei pacienţilor, care vine să repare investiţii inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităţilor spitaliceşti pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor ce asigură creşterea siguranţei pacientului în spitalele din România”, declară, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Potrivit documentului citat, Memorandumul se referă la ”aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale şi a reţelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere şi control a acestor instalaţii şi a sistemelor de ventilaţie şi climatizare a aerului precum şi a altor investiţii necesare pentru creşterea securităţii la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I şi II şi suport COVID din sistemul sanitar de stat”.

Odată cu aprobarea acestui Memorandum, poate fi elaborat Ghidul pentru apelul de finanţare, în termen de aproximativ o săptămână, după care vor putea fi lansate finanţările.

Comment here