Ultima Ora

06:53 Singura fabrică de ventilatoare pulmonare din România, ÎNCHISĂ din cauza lipsei comenzilor

Toate țările din lume au reacționat încă de la începutul pandemiei de coronavirus prin creșterea numărului paturilor de la terapie intensivă și achiziționarea sau mărirea producției de ventilatoare pulmonare, scrie Recorder.ro.

În România a funcționat, până de curând, o fabrică specializată în producerea unor echipamente extrem de utile, în contextul pandemiei de coronavirus, Întreprinderea Tehnică Medicală. Cu toate acestea, după 100 de ani de activitate, fabrica s-a închis fix în momentul în care spitalele din România au nevoie de echipamente medicale.

Conform autorităților, România va atinge vârful pandemiei de coronavirus după Paște, iar una dintre principalele îngrijorări este lipsa ventilatoarelor pulmonare de care bolnavii infecțati cu coronavirus au nevoie. Potrivit datelor oficiale, România dispune de aproximativ 1.700 de ventilatoare, în timp ce Germania dispune de 30.000.

În ultimele săptămâni, Guvernul României a anunțat că vrea să achiziționeze câteva sute de ventilatoare pulmonare, dar, în lipsa unui producător autohton, e nevoit să se bazeze exclusiv pe importuri. Importurile sunt, pentru moment, sistate pentru că țările producătoare au ele însele nevoie de aceste echipamente pentru a-și proteja propriii cetățeni. În urmă cu câteva zile, o livrare de 400 de ventilatoare a fost anulată.

În tot acest timp, Întreprinderea Tehnică Medicală din București s-a închis. Ultimii 11 angajați ai companiei au fost trimiși acasă pe motivul lipsii comenzilor.

Comment here