Ultima Ora

06:38 Formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea elevilor la școală, PUBLICAT

Ministerele Sănătății și Educației au transmis, duminică seară, forma finală a formularului prin care părinții își dau acordul ca elevii să poată fi testați de Covid cu teste antigen la școală.

Documentul, inițial publicat vineri seară pe site-ul Ministerului Sănătății, a fost modificat după ce premierul Florin Cîţu a declarat că părinţii nu trebuie să se prezinte la şcoală cu un formular completat, prin care să-şi dea acordul pentru testarea COVID a copiilor şi că se va face acest lucru doar în cazul acelor copii care prezintă simptome, el adăugând că Ministerul Educaţiei a dat un comunicat pe acest subiect.

Ulterior, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, sâmbătă seară, la Realitatea Plus, că formularul de consimţământ pe care părinţii trebuie să îl semneze, în cazul în care doresc ca elevul să fie testat pentru Covid-19, va fi schimbat şi a afirmat că publicarea documentului pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost o grabă care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată”.

Ministrul Educaţiei a mai spus că formularul nu este necesar în prima zi de şcoală şi va fi utilizat doar în cazul în care un elev prezintă simptome sau este contact al unui caz confirmat, iar părinţii doresc să fie testat în cadrul unităţii de învăţământ.

„Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât profesorii să le primească. (…) Dacă are simptome sau e contact direct al unui coleg confirmat, în această situaţie vi se va cere acest consimţământ informat şi semnat. Nu merge electronic din motive juridice. Dacă îl daţi, el va putea fi testat în şcoală, dacă există cabinet medical, sau la DSP. Dacă nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie va spune ce paşi trebuie urmaţi”, a conchis Cîmpeanu.

Comment here