Ultima Ora

06:31 Românii îşi aleg, astăzi, cei 465 de parlamentari

465 de parlamentari- 136 senatori și 329 deputați- ajung, în urma alegerilor de astăzi, 6 decembrie, în noul legislativ al României. Ei vor reprezenta cetățenii din fiecare județ al țării, dar și românii de peste granițe sau minoritățile naționale. Ei vor decide cum va arăta legislația României în următorii patru ani și tot ei vor aproba sau vor filtra deciziile și proiectele importante ale țării, fie că vorbim de economie, probleme de securitate ori de sănătate publică.

Conform legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație. Astfel, un deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori. Conform acestui calcul, cei mai mulți reprezentanți ai legislativului vor veni din București – 13 senatori și 29 deputați, urmat de Iași – 5 senatori și 12 deputați și Constanța și Prahova (5 senatori și 11 deputați). Județele cu cei mai puțini reprezentanți sunt Covasna, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Sălaj și Tulcea (câte 2 senatori și 4 deputați).

Parlamentarilor din fiecare județ al țării li se mai alătură 17 reprezentanți ai minorităților naționale și 2 deputați și 4 senatori din partea Diasporei.

Comment here