Ultima Ora

06:22 Streinu-Cercel, SCRISOARE publică după demitere

Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei anti-COVID a Ministerului Sănătății, după ce în presă a apărut planul care prevedea izolarea timp de mai multe săptămâni a persoanelor vârstnice. Şeful Institutului ”Matei Balș” a trimis, joi, o scrisoare publică în care explică documentul apărut în presă, intitulat “Programul Vacanţa Mare”.

„În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacţionez, în contextul în care am fost ţinta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate şi tendenţioase a documentului intitulat “Programul Vacanţa Mare” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19. Pentru că situaţia continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări:

Acesta a fost un document de lucru, elaborat la începutul pandemiei, ca o propunere de intervenţie de sănătate publică adresată tuturor categoriilor de risc şi a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai surprinzătoare apariţia sa în spaţiul public la acest moment, când, dată fiind evoluţia epidemiei, propunerile cuprinse în document, în mod evident, nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată şi malițioasă a măsurilor propuse în acest draft. De exemplu, mesajul din presă legat de „carantinarea forţată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeaşi vârstă: „indiferent cum se cheamă conceptul „casă” – propria locuinţă, locuinţa de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde – instituționalizați prin rechizitionare de hoteluri etc”. De aici reiese clar că intenţia era de protecție a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecţie socială, nicidecum ideile tendenţioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material.

Modul în care a fost discutat acest document în spaţiul public este un exemplu clar de fake news, măsurile fiind prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condiţiile în care, din textul materialului se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară.

Consider că prezentarea distorsionată în presă a acestor informații a fost făcută cu scopul evident de a induce panică în segmentul de populație cel mai expus, cu posibile consecinţe nefaste în ceea ce priveşte aderența populaţiei la măsurile întreprinse până acum. În contextul actual, propagarea unor informații false cu scopul vădit al dezinformării populaţiei este extrem de periculoasă.

Aşa cum am menționat în mai multe rânduri, măsurile luate până acum au fost cele mai potrivite pentru ţara noastră, iar încercarea de a induce informații false poate pune în pericol rezultatul eforturilor depuse până în acest moment.

Având în vedere perioada dificilă prin care trecem – pandemia SARS-CoV-2 – reiterez importanţa ca în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienților și prevenirii îmbolnăvirilor. Sunt aici pentru dumneavoastră, aşa cum am fost şi până acum.

Vă asigur de întreaga mea considerație,

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel

23.04.2020”, transmite profesorul Cercel.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comments (1)

  1. Livius Petru Bercea

    Domnule „Profesor”, eu așteptam să nu fiți demis, ci, peste doi ani, când veți avea 65 de ani, să stăm împreună în același hotel infect din stațiunea Moneasa (jud. Arad).

Comment here