Ultima Ora

06:10 Jurnalişti, agresaţi în timpul manifestaţiilor antirasiste din SUA

Jurnalişti, care acopereau mediatic manifestaţiile din mai multe oraşe din SUA, în ultimele zile, ca reacţie la moartea afro-americanului George Floyd, au fost agresaţi, arestaţi sau chiar vizaţi de tiruri, atât de poliţişti, cât şi de manifestanţi, potrivit AFP.

Scena cea mai mediatizată rămâne cea a reţinerii reporterului CNN, Omar Jimenez, încătuşat de poliţişti în timpul transmisiei în direct la Minneapolis vineri dimineaţă, eliberat după o oră. Dar, mai multe incidente au avut loc în ţară, în special la Louisville, în Kentucky, unde un poliţist antirevoltă a tras cartuşe cu gaze lacrimogene asupra unei echipe a televiziunii locale care îl filma.

„Se trage asupra noastră!”, a strigat pe post Kaitlin Rust, de la canalul local WAVE 3.

La Minneapolis, o jurnalistă freelancer, Linda Tirado, a primit un glonţ de cauciuc în faţă şi a spus că nu mai vede deloc cu un ochi.

„Autorităţile locale trebuie să ordone forţelor lor de poliţie să nu mai ia pe jurnalişti drept ţinte”, a cerut, sâmbătă seara, Comitetul de protecţie a jurnaliştilor (CPJ).

Membri ai media au fost atacaţi de asemenea de manifestanţi, ca de pildă fotograful Ian Smith, care afirmă că a fost bătut la Pittsburgh înainte ca alţi manifestanţi să intervină. La Atlanta, sediul canalului de informare CNN a fost atacat, vineri, de un grup de mai multe zeci de persoane, care au aruncat o grenadă explozivă în holul unde se aflau poliţişti. Sâmbătă dimineaţa, un jurnalist de la canalul de informare Fox News, care se afla în faţa Casei Albe, a fost hărţuit de manifestanţi şi urmărit mai multe sute de metri înainte ca poliţia să-i disperseze pe agresori.

„Dacă voi sunteţi manifestanţi, faceţi ceea ce vi se pare corect, dar nu ne împiedicaţi să ne facem munca pentru public”, a cerut, sâmbătă, Societatea Jurnaliştilor Profesionişti (SPJ).

Preşedintele american Donald Trump a retrimis pe Twitter un mesaj în care explică:”Ironie a sorţii, sediul CNN a fost atacat de manifestanţi pe care canalul i-a prezentat ca nobili şi drepţi. Oops!”.

După alegerea sa, şeful statului atacă frecvent media pe care o acuză de deformarea adevărului, ba chiar că ar fabrica informaţii false în scopul de a-i dăuna lui. El le-a calificat cu regularitate „inamici ai poporului”, cu menţiune specială pentru CNN, ţinta sa favorită.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here