Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, găsit vinovat, la New York, de toate capetele de acuzație formulate împotriva sa

| |
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Capul cartelului mexican de droguri Sinaloa Joaquin “El Chapo” Guzmán Loera a fost găsit vinovat, marți, de toate cele zece capete de acuzare formulate împotriva sa – inclusiv de cel mai grav dintre ele, de participare continuă la o întreprindere criminală -, de către un juriu federal, la New York, iar traficantul de droguri riscă închisoarea pe viață, relatează CNN.

Juriul – alcătuit din opt femei și patru bărbați – a deliberat în total 34 de ore, timp de șase zile.

Guzmán a fost găsit de vinovat, între altele de conspirație în vederea spălării de bani de pe urma vânzării de stupefiante, distribuire la nivel internațional de cocaină, heroină, marijuana și alte droguri și de folosire unor arme de foc. El a pledat nevinovat la toate capetele de acuzare.

În ultimele două luni și jumătate, juriul a audiat, la un tribunal din Brooklyn mărturii despre acte de tortură și crime atroce, o corupție la aproape toate nivelurile Guvernului mexican, amante și evadări subterane nud, puști de asalt Kalașnikov de tip AK-47 placate cu aur, inscripționate cu monogramă și pistoale încrustate cu diamante.

În total, 56 de martori chemați de procuratură au depus mărturie timp de aproximativ 200 de ore. 14 dintre acești martori – majoritatea traficanți de droguri asumați și asociați ai unor carteluri – au cooperat cu procurorii în speranța obținerii unei reduceri a sentinței.

În cursul procesului au fost prezentate, de asemenea, fotografii din timpul unor filaje, convorbiri telefonice interceptate și mesaje de tip text implicându-l pe Guzmán, dar și armament bling-bling și ”cărămizi” de cocaină.

În schimb, avocații apărării au chemat la bară un singur martor și s-au concentrat asupra subminării credibilității martoeilor care au cooperat cu acuzarea. Avocatul apărării Jeffrey Lichtman a declarat că acești martori au ”mințit în fiecare zi a vieții lor, a vieții lor mizerabile și egoiste”.

Guzmán, care figura odinioară în topul Forbes al miliardarilor, a fost mereu o figură alunecoasă, înconjurată de o aură mitică. El a evadat dintr-o închisoare mexicană în 2001, într-un cărucior pentru rufe murdare, iar în 2015 printr-un tunel. După ce a fost prins din nou, în 2016, a fost extrădat către Statele Unite pentru a fi judecat.

Lasa un Raspuns

Radio Infinit - 87. 8 FM Top66 Statistici