Activiștii Banckwatch, în satul Lupoaia. ”Pânza freatică a fost contaminată sau distrusă”

| |
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Banckwatch trage un semnal de alarmă în privința lipsei apei într-o localitate din Gorj, afectată de lucrările miniere.

Activiștii de mediu au fost în satul Lupoaia și au vorbit cu localnicii despre cât de afectați sunt după ce exploatarea minieră a ajuns lângă locuințele lor, iar asta a dus la dispariția pânzei freatice. Practic, toate fântânile din sat au secat, iar oamenii primesc apă la program, câteva ore pe zi, printr-o conductă administrată de Complexul Energetic Oltenia.

CEO dorește însă o extindere a carierei miniere pentru a continua exploatarea rezervelor de cărbune. Organizația de protecție a mediului a intervenit în instanță și a reușit într-o primă fază, să obțină blocarea extinderii carierei miniere.

În plus, ecologiștii au discutat cu localnicii din Lupoaia despre problemele pe care le au din cauza lipsei apei în fântâni, la final fiind realizat un filmuleț care a fost postat pe internet pentru a putea fi vizionat de toată lumea.

În ultimii ani, carierele imense de lignit din județul Gorj s-au extins din ce în ce mai aproape de satele care le mărginesc. Astăzi, excavatoarele au ajuns la câteva sute de metri de case și au adus cu ele praf, vibrații și zgomot, iar pânza freatică a fost contaminată sau distrusă. Localnicii deplâng această situație autorităților, însă acestea nu iau măsuri” a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

Organizația respectivă s-a implicat în ultimii ani, alături de Greenpeace, în blocarea proiectelor de extindere a unor exploatări miniere de suprafață din Gorj. Activiștii de mediu au fost prezenți inclusiv la Runcurelu, lângă Mătăsari, unde au organizat și un protest menit să atragă atenția asupra modului în care autoritățile doreau să ia pământurile localnicilor contra unor sume extrem de mici.

Lasa un Raspuns

Radio Infinit - 87. 8 FM Top66 Statistici