Știați ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu?

| |
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Nicolae Ceaușescu și familia sa se lăfăiau în vile de protocol și nu duceau lipsă de nimic. Totuși, ce salariu avea Tovarășuʼ? Veți fi surprinși să aflați că nu el avea cel mai mare salariu din țară.

Erau cozi uriașe la carne, la unt, la aproape orice aliment. În Epoca de Aur, doar familia Ceaușescu o ducea bine, fără griji, precum și oamenii apropiați regimului.

Aflăm dintr-un interviu luat lui Petre Gigea (87 ani) de ”Gazeta de Sud” (gds.ro), ce salariu avea Nicolae Ceaușescu. Petre Gigea a fost un reputat economist și diplomat înainte de 1989 și a îndeplinit funcții importante în regimul comunist: primar al Craiovei, prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Dolj, consilier al preşedintelui Nicolae Ceauşescu, guvernator al României la FMI şi Banca Mondiala, ministru de finanţe, ambasador al României la Paris si ambasador la UNESCO.

”15.000 de lei era salariul lunar al preşedintelui României prin 1984. Primul-ministru avea cu o mie de lei mai puţin decât el, viceprim-ministrul cu două mii de lei mai puţin, iar noi, miniştrii, aveam mai puţin. O precizare: 9.000 de lei era salariul meu propriu-zis de ministru, plus 2.000 de lei – indemnizaţia de conducere, dar care nu intra la calculul pensiei deoarece Ceauşescu nu accepta ideea unor pensii mari. La ora aceea, cursul neoficial al dolarului american era de aproape 30 de lei. Dacă am face un calcul aproximativ, am putea zice că salariul lui Nicolae Ceauşescu a fost de aproape 500 de dolari SUA pe lună”, a rememorat Gigea, citat de gds.ro.

”La sugestia unor colegi miniştri, prin noiembrie 1985 m-am dus într-o zi la Nicolae Ceauşescu cu o propunere de mărire a salariului lui, ştiind că, implicit, se vor mări astfel la toţi de sub el. Am trecut, ca propunere, 20.000 de lei pentru el, ca preşedinte al României. De ce? Se majoraseră salariile şi directorul general din Valea Jiului încasa 19.000 de lei  pe lună (salariu plus sporuri). Nu a fost de acord cu propunerile mele şi a acceptat mărirea salariului de la 15.000 la 16.000 de lei, adică echivalentul a 530 de dolari SUA”, a povestit Gigea pentru gds.ro.

Cât câștigau românii de rând

Datele existente la Biroul Internaţional al Muncii, din perioada comunistă, arată că venitul mediu net pe economie în 1989 era de aproape 3.000 de lei (200 dolari).

Pe ramuri industriale, cel mai bine câştigau muncitorii din construcţii. Salariul net lunar era aproape de 3.600 de lei (echivalentul a 241 de dolari). Următorii pe lista celor mai bine plătiţi erau minerii (3.500 lei), lucrătorii din domeniul gazelor (3.300) şi electricităţii şi bancherii (3.200 lei). Cele mai mici salarii erau în domeniul alimentaţiei publice, turismului şi restaurantelor, unde media era de 1.500 de lei pe lună. (click.ro)

Lasa un Raspuns

Radio Infinit - 87. 8 FM Top66 Statistici